Saturday, August 22, 2009

DIET DI BULAN PUASA...

Ramdhan adalah bulan untuk beribadat dan memohon keampunan dari Allah s.w.t. Di Bulan ini semua yang beragama Islam dan layak, perlu berpuasa yakni menahan diri dari makan dan minum serta perkara-perkara yang membatalkannya.

Dalam artikel ini kami ingin kongsikan beberapa perkara yang dapat memberi panduan anda berdiet ketika menjalani ibadah puasa agar anda terus cekal dan cergas sepanjang berpuasa..insyaAllah.

1) Perkara paling penting adalah BERSAHUR. Islam menganjurkan makan sahur kerana pelbagai hikmah yang terdapat padanya terutama jika dilakukan pada akhir waktu malam. Tidak digalakkan atau barangkali tidak berfaedah jika anda bersahur awal malam seperti tengah malam dengan alasan malas bangun sahur atau sebagainya.

2) Diet perlulah tidak banyak berbeza dari ketika sebelum bulan puasa. Ramai dikalangan kita yang melakukan kesilapan dengan memperbanyakkan juadah di atas meja sehingga kita makan secara berlebihan di bulan Ramdhan berbanding bulan-bulan lainnya hingga tersasar dari matlamat asal Ramadhan.

3) Cegah atau kurangkan makan makanan yang bergoreng, terlalu bergula, teh atau kopi, minuman bergas dan merokok.

4) Makan makanan berkarbohidrat tinggin sepeti roti, kurma dan sebagainya kerana memberi tenaga yang banyak dan mencukupi.

5) Buah-buahan terutama pisang kerana mengandugi unsur potassium, magnesium, dan karbohidrat yang baik untuk tubuh badan.

6) Minum air mineral/kosong yang mencukupi ketika bersahur dan berbuka. Jangan terlebih minum…nanti lemas!!. Jus buah-buahan juga sesuai untuk meningkat dan mengekalkan cecair dalam badan.

0 comments: